Litsillä siis. Maanantaina otetussa kuvassa mittaa on jo 13cm ja lehdet ovat kasvaneet järkyttävällä tahdilla.Viikonloppuna meinasin jo siirtää litsin huoneen perimmäisestä nurkasta lähemmäs ikkunaa, mutta peruin ideani kerrattuani Langerin kirjasta hänen kokemuksensa litsistä (Ajattelin että voisin tehdä edes jotain oikein kun siemenien istutuskin meni pieleen, ainoa mikä meni oikein oli se, että istutin siemenet heti kun sain hedelmälihan syötyä niiden ympäriltä...) Litsin taimet ovat siis herkkiä kylmyydelle ja liialle valolle: kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana taimi saisi saada suoraa auringonvaloa vain tunnin verran päivässä. Totesin siis että litsi pysyköön lämpimässä nurkassaan, hyvin se tuntuu sielläkin viihtyvän.

Litsi nro. 1

Samassa purkissa tämän kanssa kasvaa hyvin hitaasti toinen litsi, lisää mittaa kertyy lähinnä milleissä. Minilitsi näyttää kyllä vielä edeltäjäänsäkin tukevammalta, ehkä se keskittää kasvuenergiansa tukevuuteen eikä pituuteen. Toisessa purkissa kasvaa myös yksi litsi, mullan pinnalle päästyään sekin alkoi kasvaa suhteellisen nopeasti ja on nyt tulitikkulaatikon kokoinen. Muistaakseni kylvin viisi siementä, eli ne ovat itäneet aika hyvällä prosentilla.

Litsi nro 2.

Myös papaijat olivat lähteneet kasvamaan, niiden kohdalla taitaa olla meneillään ainakin kolmas kasvatusyritys. Joka kerralla siemet ovat itäneet nopeasti ja hyvin ja kasvu on ollut muutenkin nopeaa - aina ~8cm:n mittaan asti. Silloin ne ovat näivettyneet ja kuolleet, joka kerta. Syytä tähän en tiedä, mutta ajattelin tällä kertaa pitää niitä suojassa valolta pidempään kuin aiemmin ja salaojittaa ruukun mahdollisimman tehokkaasti. Pitää siis pikapuoliin siirtää ne pois rahkapurkista... :D Valonsietokyky on siis huono myös pienellä papaijalla, samoin kosteudensietokyky.

Ai niin. Jos joku tietää mistä tuon aiemmin mainitsemani Langerin kirjan (Ikkunallani kasvaa sitruunapuu ja taatelipalmu) voisi ostaa, niin olisin tiedosta kiitollinen. :)